Program den 21 september

FAR:s stora jubileumsdag startar med med inspiration, ny kunskap, framtidsspaningar och erfarenhetsutbyte.

Innehåll

FAR-dagen börjar klockan 10.00 och avslutas klockan 16.00. Dagen leds av moderator Lydia Capolicchio 

Välkommen till FAR 100 år!  Hans Warén och Karin Apelman, FAR 

Dagens omvärldsspaning  Henrik Mitelman

FAR-dagen inleds med att journalisten och analytikern Henrik Mitelman lägger örat mot rälsen och ger oss en rapport om stora frågor i vår omvärld och hur de påverkar såväl det svenska näringslivet som revisions- och rådgivningsbranschen.

 

 • ALLA PRATAR AI

Med hjälp av experter i och utanför branschen djupdyker vi i digitalisering med fokus på artificiell intelligens. Är det ett hot eller en möjlighet? Hur ska vi förhålla oss till en utveckling som bara verkar gå fortare och fortare? Och – vad menas egentligen med AI?

AI – en game changer för näringslivet  Errol Koolmeister

Errol Koolmeister är rådgivare och expert på AI, med mer än 15 års erfarenhet inom området och har bland annat arbetat som Head of AI på H&M Group och som Lead data scientist på Vodafone Group. På FAR-dagen reder han ut olika föreställningar om AI och ger en bild av vad vi har att vänta oss i framtiden.

Panelsamtal: AI i vår bransch  Zlatko Mehinagic, Johanna Hagström Jerkeryd och Per Willstedt

Errol Koolmeister följs av ett panelsamtal där experter från branschen diskuterar hur AI kommer att påverkar vardagen och hur digitaliseringsarbetet ser ut just nu. Samtalet leds av FAR-dagens moderator Lydia Capolicchio.

 • ALLA PRATAR HÅLLBARHET

Att gå från ord till handling – hur blir hållbarhet verklighet? Rebecka Carlsson
Rebecka Carlsson är hållbarhetsentreprenören som har startat en handfull hållbarhetsföretag, arbetat som politiskt sakkunnig till Sveriges tidigare klimat- och miljöminister och utbildats i exponentiella teknologier vid Singularity University på NASA. Hon har också skrivit en guide för den som vill utveckla framtidens hållbara företag och klimatlösningar som får effekt. På FAR-dagen ger hon en föreläsning om att gå från ord till handling – och om hur bråttom det faktiskt är.
Hållbarhet och skatt  Peter Lindstrand och Jens Gullfeldt

Som en fortsättning på Rebecka Carlssons föreläsning leder FAR:s skattekonsult Peter Lindstrand och Jens Gullfeldt, Deloitte ett seminarium kring hur skattefrågor involveras i företagens hållbarhetsarbete – och vad det innebär för rådgivaren. På seminariet visas också FAR:s självskattningstest för första gången – ett test som hjälper såväl företagaren som rådgivaren vidare i ett hållbart förhållningssätt till skattefrågor.

Seminariet hålls efter Niklas Wykmans anförande och parallellt med programpunkten "Branschens attraktionskraft".

Finansmarknadsminister Niklas Wykman: Utmaningar för svensk ekonomi

Som en av tre statsråd på finansdepartementet ansvarar Niklas Wykman för regleringen på de finansiella marknaderna, exempelvis handel med värdepapper och finansiella instrument.

På FAR-dagen ger Niklas Wykman en kortare inblick i de mest aktuella frågorna på hans agenda just nu; det ekonomiska läget, utmaningar för svensk ekonomi och bekämpningen av penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet.

 • ALLA PRATAR ATTRAKTIONSKRAFT

Revisions- och rådgivningsbranschen skriker efter kompetens. Revisorsinspektionen varnar för att bristen på revisorer kommer att öka och FAR:s framtidsstudie visar att utmaningarna med att rekrytera och behålla medarbetare kanske är större än någonsin tidigare.

Branschen och kompetensen – vad vet vi?  Magnus Kempe
Magnus Kempe är analytiker på Kairos Future och författare till FAR:s framtidsstudie "I en föränderlig tid - framtidens revision, redovisning och rådgivning 2030". På FAR-dagen inleder Magnus Kempe diskussionen om branschens attraktionskraft med att ge oss en bas av fakta, hur ser det ut i dag och vad vet vi om morgondagen?

Panelsamtal: Vad behöver branschen förändra för att attrahera framtidens kompetens?  Sofia Götmar-Blomstedt, Helene Andersson och Antti J. Niemi
Magnus Kempes inledning följs av ett panelsamtal där representanter för små och stora byråer diskuterar förutsättningarna för att öka branschens attraktionskraft. – och hur branschen kan förändras för att klara framtidens kompetensbehov. Samtalet leds av FAR-dagens moderator Lydia Capolicchio.

Alla pratar attraktionskraft arrangeras parallellt med seminariet "Hållbarhet och skatt".

 

Dagens historiespaning  Gunnar Wetterberg, historiker

Efter en dag med stora framtidsfrågor avrundar Gunnar Wetterberg, historiker och författare ett historiskt perspektiv. Vad har egentligen hänt – och vad kan vi lära oss av det?

Tack för i dag Lydia Capolicchio och Karin Apelman

Tider för FAR-dagen

 • 09.00-10.00 Registrering, kaffe och smörgås
 • 10.00 Välkommen!
 • 10.15 Dagens omvärldsspaning, Henrik Mitelman
 • 10.50 Alla pratar AI, Errol Koolmeister och panelsamtal
 • 11.45 Alla pratar hållbarhet, Rebecka Carlsson
 • 12.20 Lunch
 • 13.20 Utmaningar för svensk ekonomi, Niklas Wykman
 • 13.45 Alla pratar attraktionskraft, Magnus Kempe och panelsamtal
 • 13.45 Hållbarhet och skatt, Peter Lindstrand och Jens Gullfeldt
 • 14.30 Eftermiddagsfika
 • 15.05 Historisk trendspaning, Gunnar Wetterberg
 • 15.45 Tack för i dag!

Lotta Bergkrantz

Kommunikationsstrateg

+46 8 506 112 99 lotta.bergkrantz@far.se