2023-03-08
Press

Storbyråerna spränger (äntligen) 30-vallen

Tidningen Balans jämställdhetsundersökning 2023 visar att storbyråernas utveckling spretar. Men i genomsnitt går det, sakta men säkert, åt rätt håll. För första gången är andelen kvinnliga delägare över 30 procent. 

För fjortonde året genomför Balans sin jämställdhetsundersökning bland FAR:s åtta största medlemsbyråer. I dag på den internationella kvinnodagen publicerar tidningen siffrorna för den kategorin som många anser vara den tyngsta: andelen kvinnor som är delägare, eller partners. För första gången är andelen kvinnliga delägare över 30 procent. I genomsnitt förbättrade sig de åtta storbyråerna med 1, 5 procentenheter mot föregående år och har nu i genomsnitt nära 31 procent kvinnor som delägare.  

− Jämställdhet är ingen quick fix. Men det är glädjande att se att revisions- och rådgivningsbranschen rör sig stadigt framåt, säger Charlotta Marténg, chefredaktör för tidningen Balans.

Längst fram går Aspia som med sina 43 procent kvinnliga delägare är den största orsaken till att storbyråernas genomsnitt nu är över 30 procent. Grant Thornton var länge bäst i klassen i många av undersökningens kategorier innan Aspia kom in på scenen. I dag håller Grant Thornton positionen som god tvåa vad gäller andel kvinnliga delägare med 37 procent.

Flera byråer ligger still jämfört med föregående år och KPMG är enda byrån som backat i undersökningen, från 28 till 25 procent. 

− I år är första gången som en av byråerna lever upp till minst 40 procent kvinnor – den nivå av representation där man brukar säga att jämställdhet råder. Det ska bli spännande att se hur länge det dröjer innan de andra kommer efter, säger Charlotta Marténg.


Andelen kvinnliga delägare i procent 2023 (2022 års siffror inom parentes)

I Balans nr 2, som ges ut digitalt den 6 april, publiceras hela jämställdhetsundersökningen 2023 med tabeller och statistik.

Undersökningen är genomförd bland FAR:s åtta största medlemsbyråer. Siffrorna bygger på byråernas egna uppgifter och är inhämtade via mejl i januari 2023. Byråerna som granskats är Aspia, BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, Mazars och PwC.

Tidningen Balans ges ut av FAR AB. Tidningen genomförde jämställdhetsundersökningen första gången 2005, och sedan 2010 görs den årligen.

För frågor om undersökningen kontakta chefredaktör Charlotta Marténg, telefon 08 – 506 112 49, charlotta.marteng@far.se

På www.tidningenbalans.se finns alla tidigare artiklar om Balans jämställdhetsundersökning.