2025-05-06
Nyheter

FAR lämnar synpunkter inför EFRAG:s översyn av ESRS

En tydlig beskrivning av tillämpningen av dubbel väsentlighetsanalys och en överskådlig helhetsbild av de olika rapporteringskraven. Det är två centrala punkter som FAR lyfter i sitt remissvar om EFRAG:s förslag på förenklingar av den europeiska hållbarhetsstandarden ESRS.

FAR har lämnat sitt remissvar till EFRAG med anledning av den publika konsultationen om översyn av de europeiska hållbarhetsrapporteringsstandarderna, ESRS Set 1. Arbetet sker inom ramen för EU-kommissionens Omnibus-initiativ.

FAR är positiv till översynen och betonar vikten av att förenkla rapporteringen utan att förlora väsentlig information genom att tydliggöra tillämpningen av dubbel väsentlighet. Samtidigt framhåller FAR vikten av att behålla vissa grundläggande principer, såsom dubbel väsentlighet och kopplingen till EU:s hållbarhetsmål, för att inte urvattna syftet med hållbarhetsrapporteringen.

Sara Lissdaniels, auktoriserad revisor och hållbarhetsspecialist på FAR poängterar betydelsen av att EFRAG säkerställer att ESRS fortsatt fungerar som ett effektivt verktyg för att nå målen med EU:s hållbarhetsagenda i den gröna given.

−Förenklingarna får inte urvattna ramverket. För att kapital ska kunna styras till hållbara verksamheter måste investerare ha tillgång till relevant, jämförbar och tillförlitlig information. Därför är dialog med dessa primära användare helt avgörande. Samtidigt är det tydligt att många av utmaningarna i granskningen har handlat om oklarheter i ESRS. Så ett tydligt ramverk kan underlätta både för upprättare och revisorer i deras arbete, säger Sara Lissdaniels.

Tydligare och mer ändamålsenlig väsentlighetsbedömning

FAR konstaterar att många företag har haft stora utmaningar med att förstå och genomföra väsentlighetsbedömningar enligt ESRS. Därför föreslår FAR bland annat att:

  • Begreppen "impact", "risk" och "opportunity" förtydligas, särskilt skillnaden mellan positiv påverkan och åtgärdad negativ påverkan.
  • ESRS bör klargöra att det är väsentliga IRO:er  som ska identifieras.
  • Informationens väsentlighet (information materiality) måste lyftas tydligare i väsentlighetsbedömningen – inklusive hur den kan tillämpas på datapunkts- och KPI-nivå.
  • Kraven på att redogöra för processen (IRO-1) bör kraftigt förenklas då de ofta leder till standardiserad text utan egentligt informationsvärde och skapar merarbete.
     

Förenkling av narrativ information

Narrativ information är ofta komplex, svår att jämföra och upplevs som överdetaljerad. FAR föreslår därför att:

  • Överflödiga datapunkter tas bort, till exempel vissa underkrav i SBM-2 och SBM-3.
  • Överlappande krav slås samman, exempelvis mellan olika sociala standarder.
  • I stället för att omklassificera datapunkter som "may", bör sådana datapunkter som inte är nödvändiga helt rensas bort för att inte skapa förvirring.

Struktur, presentation och interoperabilitet

FAR föreslår ett antal strukturella förbättringar för att göra standarderna mer användarvänliga, exempelvis att:

  • Slå samman krav som i dag är spridda mellan ESRS 2 och de ämnesspecifika standarderna.
  • Underlätta användbarheten i ESRS genom att samla alla krav i ett och samma avsnitt, i stället för nuvarande användning av ”AR-punkter.”
  • EFRAG bör undersöka möjligheterna att flytta narrativ information till noter.
  • Harmonisera begrepp och krav med CSDDD, särskilt gällande värdekedjan.
     

Särskild sektorvägledning

FAR lyfter även behovet av att anpassa vägledning för olika sektorer. Eftersom ESRS i dagsläget är utformade tillverkande verksamheter som utgångspunkt, behövs anpassningar eller kompletterande vägledning för exempelvis finanssektorn och tjänstesektorn.

Om Omnibus och EFRAG:s uppdrag

Den 26 februari 2025 presenterade EU-kommissionen ett första Omnibus-paket för att förenkla regler och minska företagens administrativa börda. Inom ramen för detta har EFRAG fått i uppdrag att lämna ett tekniskt förslag till revidering av ESRS Set 1.

Uppdraget innebär bland annat att:

  • Antalet obligatoriska datapunkter ska minskas
  • Väsentlighetsprincipen ska förtydligas
  • Strukturen ska förenklas
  • Interoperabiliteten med globala standarder ska förbättras

EFRAG ska lämna sitt tekniska råd till kommissionen senast den 31 oktober 2025. De reviderade standarderna förväntas kunna tillämpas för rapporter som avser räkenskapsåret 2027, med möjlighet till frivillig tillämpning redan 2026.

Läs FAR:s remissvar

EFRAG launches a public call for input on ESRS Set 1 Revision

EU Commissioner Albuquerque addresses EFRAG SRB on ESRS Simplification Mandate

Aktuella remissvar

FAR yttrar sig löpande i olika frågor som rör branschen. 

Läs aktuella remisser och remissvar från FAR. 

Sara Lissdaniels

Hållbarhetsspecialist

sara.lissdaniels@far.se