FAR har skickat en hemställan till regeringen med uppmaning att skyndsamt kommunicera sin avsikt gällande de nuvarande övergångsbestämmelserna för hållbarhetsrapportering och ge vägledning till företagen.
Den 3 april röstade Europaparlamentet med stor majoritet igenom det så kallade "stop-the-clock"-förslaget, som innebär att implementeringen av CSRD skjuts upp två år för så kallade våg 2- och våg 3-företag. Samma dag lämnade FAR sina synpunkter på Omnibuspaketet till Justitiedepartementet där FAR kommunicerade behovet av en tydlig tidsplan för antagandet av direktiven på EU-nivå samt för den efterföljande implementeringen i svensk lag. I och med att direktivet publicerades i Europeiska unionens officiella tidning den 16 april 2025 kvarstår ingen osäkerhet om att reglerna kan skjutas upp för dessa företag. Med anledning av att svenska regeringen ännu inte har kommunicerat om, eller hur, reglerna kommer att ändras i svensk lagstiftning lämnade FAR den 24 april in en hemställan till regeringen.
−Samtidigt som många företag välkomnar nödvändiga lättnader i hållbarhetsrapporteringen skapar Omnibuspaketet stor osäkerhet om hur de nu ska förhålla sig och vad som förväntas av dem. Därför behövs nu en tydlig tidplan och vägledning för företagen, säger Sara Lissdaniels, hållbarhetsspecialist på FAR.
FAR uppmanar regeringen att skyndsamt kommunicera sin avsikt gällande följande punkter:
- Om, och i sådant fall hur, senareläggningen ska införas i svensk rätt. FAR stöttar förslaget att senarelägga bestämmelserna för våg 2- och 3-företag under tiden som EU skapar ett mer effektivt regelverk.
- Om de nuvarande övergångsbestämmelserna i årsredovisningslagarna kommer att upphöra. FAR anser att dessa bestämmelser ska upphöra eftersom rapportering enligt tidigare regelverk skapar liten nytta
FAR uppmanar även regeringen att ge vägledning avseende:
- Vilka svenska företag som tillhör våg 1 och hur beräkningen av 500 anställda ska genomföras.
- Hur beräkningen av 500 anställda ska göras avseende kravet på att rapportering enligt EU:s gröna taxonomi. FAR anser att reglerna bör harmoniseras med kravet att upprätta en hållbarhetsrapport.