2023-03-02
Nyheter

Så redovisas tillfällig skattereduktion för inventarier

I oktober förra året beslutade riksdagen att en skattereduktion för investeringar i inventarier införskaffade under 2021 skulle införas. FAR:s medlemsrådgivning får just nu många frågor hur den tillfälliga skattereduktionen ska redovisas.

Företag som köpt inventarier under 2021 kan få en skattereduktion. Skattereduktionen är 3,9 procent av anskaffningsvärdet. Det finns bland annat krav på att inventarierna ska vara levererade under 2021 och att de ska finnas kvar i verksamheten under en tid. Skattereduktionen kan begäras av företag som har kalenderår som beskattningsår första gången för beskattningsår 2022. I en fördjupningsartikel på Balans webb går FAR:s Operativa grupp Finansiell Rapportering – Redovisning igenom hur skattereduktionen redovisas enligt IFRS, K3 och K2.

−Vi får många frågor till FAR:s medlemsrådgivning om hur den tillfälliga skattereduktionen ska redovisas. Så jag vill passa på och tipsa om den fördjupningsartikel som finns på Balans webb. I BAS-bulletinen, som alla medlemmar har tillgång till, finns även en praktisk beskrivning hur skattereduktionen ska hanteras, säger Camilla Carlsson, auktoriserad redovisningskonsult på FAR.

Läs fördjupningsartikeln på Balans webb Tillfällig skattereduktion för inventarier – så ska den redovisas och den praktiska beskrivningen i BAS- Bulletinen nr 4 2021

Camilla Carlsson

Auktoriserad Redovisningskonsult FAR

08-506 112 24 camilla.carlsson@far.se