Granskning av hållbarhetsredovisning ska göras enligt fastställd internationell standard. Accountancy Europe har publicerat en FAQ som bland annat beskriver vad ett bestyrkandeuppdrag innebär, vad som krävs för att ett bestyrkanduppdrag ska kunna genomföras och vilka krav som ställs på en oberoende revisor/granskare.
Granskningen i Sverige utförs enligt RevR 6 ”Bestyrkande av hållbarhetsinformation”, baserad på tillämpning av den internationella standarden ISAE 3000 ”Andra bestyrkandeuppdrag än revisioner och översiktliga granskningar av historisk finansiell information”.
Revision motverkar green washing
När fler och fler företag upprättar frivilliga hållbarhetsredovisningar och det kan vara svårt för till exempel finansiärer, samarbetspartners och kunder att bedöma trovärdigheten i redovisningarna, som dessutom upprättas enligt olika standarder och ramverk. Ett sätt att öka förtroendet för företagets hållbarhetsredovisning är därför att låta en revisor granska den. Det blir en kvalitetssäkring, som också innebär en minskad risk för green washing, där företag utger sig för att vara mer hållbara än de faktiskt är.
FAQ om hållbarhetsinformation
Accountancy Europes FAQ ger svar på återkommande frågor om hållbarhetsinformation, särskilt om
- Bestyrkandeuppdrag med begränsad och rimlig säkerhet
- Bestyrkandekrav och EU:s regelverk
- Tekniska aspekter av professionella bestyrkandestandarder
Svaren syftar till att informera beslutsfattare och andra intressenter av bestyrkande av hållbarhetsinformation.