2019-04-10

”Nervöst – men jag klarade det!”

Elias Alakir, 28, fick nyligen godkänt på revisorsprovet på första försöket och kan titulera sig auktoriserad revisor – som en av de yngsta i branschen. Nu delar han med sig av sina bästa tips.

Efter fyra år som revisorsassistent på Guide Revision i Jonsered utanför Göteborg skrev Elias Alakir revisorsprovet. Ett mål han hade från första början, även om det på sina håll förespråkas att man jobbar ett par år mer än minimikravet innan man skriver provet.

– Jag hade fått en bra grund, jobbat med många olika typer av kunder och stött på varierande problem. Kommer man från en mindre byrå är det statistiskt sett svårare att klara provet, men jag ville testa. Jag kände mig som en underdog, men det ledde bara till att jag pluggade ännu hårdare. Dessutom älskar jag utmaningar, säger Elias Alakir.

Han gick alla FAR:s kurser inför den två dagar långa tentamen och lovordar särskilt förberedelsekursen som gav en bra grund. Han hörde också av sig till branschkollegor som redan hade skrivit provet, för att suga åt sig information och tips. Och de många månadernas envisa pluggande och en smart taktik ledde till att Elias Alakir fick godkänt på första försöket.

– Jag var verkligen jättenervös inför provet. Att nu vara bland de yngsta auktoriserade revisorerna i Sverige känns överväldigande! Det blir som en slags nystart i karriären och en bekräftelse på att jag är på rätt bana och kan ta mig an även de mer komplicerade utmaningarna inom yrket.

Vilka är dina bästa tips för att klara revisorsprovet?

  • Gå alla förberedande kurser. Plugga hårt. Själv gick jag in i en mental studiebubbla i flera månader. Du kommer att lära dig oerhört mycket under studietiden.
  • Planera hur du ska lägga upp provet. Du har sex timmar ena dagen och sex timmar andra dagen. Glöm inte att även planera tid för en toalettpaus. Jag delade upp provet i tre delar - K2, K3 och IFRS och började med de områden jag arbetat mest i. Det är också viktigt att svara ordentligt på varje fråga innan du går vidare till nästa. Det är svårt att ställa om och gå tillbaka till en fråga, samtidigt som tiden är knapp.
  • Kontakta andra revisorer som har skrivit provet och fråga om tips. Man får gärna höra av sig till mig om man vill!


Text: Sofia Hadjipetri Glantz