2019-04-15

”Auktorisationen känns som ett måste om man ska bli branschledande”

Seven Lamooi är nybliven auktoriserad redovisningskonsult i FAR. Sedan 2004 driver han redovisningsbyrån Lamooi Accounting tillsammans med frun Michelle. Såhär gick det till då han auktoriserade sig.

Hej Seven och grattis till auktorisationen! Berätta, hur kommer det sig att du valde att auktorisera dig?  

– Tack så hemskt mycket! Jag har jobbat i snart 18 år med redovisning, och kunskapsmässigt känner jag väl att jag ligger bra till, men har på senare tid känt att det skulle vara kul med ett diplom. Det blir väl lite en stämpel utåt på att jag ändå är ganska bra på det jag gör, även om jag själv har vetat det länge. Vi som byrå har också haft som mål att vara en auktoriserad byrå, så det var naturligt att jag som ledare drar det tyngsta lasset och jobbar hem titeln. Vi har funnits sen 2004, men det är först på senare år som vi har satt som mål att bli bäst i det vi gör, att vara branschledande. Vi har en bra bit kvar till att nå alla våra mål, men det känns oerhört bra att kommit en bra bit på vägen. Att vara auktoriserad känns som ett måste om man ska bli branschledande, då kan ingen åtminstone tvivla på ens kunskapsnivå och arbetssätt. 

Hur gick auktorisationen till?
– 
Provet var jättekul att göra, det kändes som att jag var tillbaka på högskolan igen. Även om jag gick in med högt självförtroende var det ändå lite pirrigt när man väl satt där vid sitt bord. Kanske är det just det som är tjusningen med det hela.

Hur lång tid tog det för dig att auktorisera dig?  
– 
Det tog exakt fyra månader från att jag bestämde mig till att jag hade fått tillbaka provresultatet. Så det gick ändå hyfsat fort.

Du gick en förberedelsekurs innan examen, varför valde du att göra det?
– 
Eftersom det var första gången jag gjorde examen och jag inte heller känner så många andra som gjort det, så visste jag inte riktigt vad jag hade att förvänta mig. Då kändes det tryggt att gå en kurs som gick igenom vad jag kunde förvänta mig och hur jag kunde förbereda mig. 

Vad tyckte du om kursen - vad bidrog den med?
– 
Den gav mig insyn både i hur upplägget var men också, vilket kanske var viktigast, att det inte var så svårt som jag hade målat upp det att vara. Jag behöver inte kunna allt och ha allt i huvudet. Det handlar mer om hur man ska tänka och lite problemlösning, vilket jag älskar. Kursen rekommenderar jag starkt till alla som aldrig gjort provet tidigare.

Vad händer nu efter auktorisationen?
– 
Kortsiktigt är det nog inte så mycket som blir annorlunda, mer än att vi kommer sätta upp stämpeln på vår hemsida att vi minsann nu är auktoriserade. På lång sikt kommer det nog att påverka oss internt att vi är auktoriserade; hur vi jobbar, hur vi tänker om oss själva och det värde vi skapar.

Kommer auktorisationen förändra din arbetssituation?  
– Nej, det tror jag inte. Jag är ju inte bättre idag som redovisningskonsult än vad jag var för tre månader sedan och vi har redan sedan innan jobbat på ett väldigt bra sätt. Självklart kommer man ha det i bakhuvudet då man pratar med andra och man hör skämten internt på kontoret ”låt oss fråga honom som är auktoriserad”. Man får helt enkelt skärpa sig lite, vilket jag känner är väldigt motiverande.

Vad är det bästa med att vara FAR-medlem?  
– Det är att få tillhöra en gemenskap som bryr sig om vårt yrke, men som också kikar mycket på hur yrkesrollen förändras och förbättras i framtiden. Det händer så otroligt mycket nu i vår bransch och med vårt yrke. Då är det skönt att ha en organisation som värnar om oss, om mig. En annan stor fördel är att vi nu som medlemmar i FAR kan vara med och tävla om FAR:s pris Årets Framtidsbyrå. Det har jag haft som mål att vinna nu i några år.

Text: Anna Ekström
anna.ekstrom@far.se

Har du auktoriserat dig och blivit medlem i FAR och vill berätta om hur det gick till? Hör gärna av dig till vår redaktör Anna Ekström på anna.ekstrom@far.seVi ser framemot att ta del av din berättelse.