Vi som verkar inom hållbarhetsområdet har under det senaste året fått en intensivkurs i EU-rätt. Många har bekantat sig med begreppet Omnibus, ett verktyg som kan effektivisera lagstiftningsprocessen i EU genom att samla ändringar av flera rättsakter i ett paket och möjliggöra snabbspår i lagstiftningsarbetet.
Det händer mycket nu och det går snabbt i vändningarna. Det förstås givande att lära sig nya saker, men EU:s kovändning har nog fått många att tappa gnistan. Aldrig jag sett så många LinkedIn-inlägg postats med samma information – en tydlig indikation på osäkerhet och en informationstörst som inte tycks kunna släckas.
Forcerade tidplaner ställer höga krav på återkoppling och erfarenhetsutbyte
Det är lätt att vara efterklok. Men, i stället för att fastna i "vad var det vi sa" är det dags att blicka framåt. Nu finns det en chans att göra om och göra rätt. Det är i grunden något positivt. Tidplanen är dock återigen forcerad och ger ett begränsat utrymme för att utvärdera erfarenheter från första årets rapportering. Det innebär en stor utmaning.
Kommissionens Omnibusförslag, som syftar till att förenkla och justera det befintliga regelverket, lanserades samtidigt som en remiss om ändringar i taxonomirapporteringen med en svarstid på endast fyra veckor. Samtidigt har EFRAG fått i uppdrag att snabbt ta fram förenklade standarder och uppmanades att vara innovativa. Första åtgärden kom redan den 8 april – en enkät med fyra veckors svarstid.
Vi känner igen mönstret från förra gången då regelverken skulle forceras igenom snabbt och därför är det nu viktigare än någonsin att alla berörda aktörer delar med sig av sina erfarenheter. EU:s instanser behöver höra från er som arbetat med rapporteringen enligt ESRS och taxonomin, och från er som ska använda informationen för att fatta hållbara investerings- och finansieringsbeslut.
Bidra till att skapa effektivare regelverk
FAR kommer att bidra genom aktivt påverkansarbete, men det räcker inte. Jag hoppas att företag, revisorer, redovisningskonsulter och andra intressenter tar den här chansen att påverka utformningen av ett effektivt regelverk.
Revisionsbranschen har en viktig roll även post-Omnibus. Genom att stötta företag i att efterleva regelverken och genom att granska hållbarhetsrapporteringen bidrar vi till ökad tillförlitlighet. För att kunna göra det krävs tydligare regler och standarder som gör rapporteringen praktiskt genomförbar. Ett tydligare och mer enhetligt regelverk gynnar inte bara företagen utan även granskningsuppdraget som blir tydligare och mindre omfattande.
FAR efterfrågar tydlighet och realistiska tidsramar
Revisionsbranschen har hunnit få sig några kängor, ibland oförtjänt genom missuppfattningen att branschen skulle gilla omfattande konsultvänliga regelverk, ibland för att granskningen har upplevts vara alltför omfattande vilket ytterligare ökat på administrations- och rapporteringsbördan. Det motsatta har också framförts – att granskningen inte varit tillräckligt omfattande och att revisorerna inte påtalat alla fel och brister. Att reflektera och utvärdera hur vi som yrkeskår har presterat och att kunna justera framåt är viktigt för att ständigt bli bättre. Men låt oss vara tydliga: FAR har konsekvent efterfrågat mer tydlighet, mindre komplexitet och mer realistiska tidsramar i våra remissvar på CSRD, ESRS och taxonomin.
Det är beklagligt att det nuvarande regelverket forcerades fram, men det ger oss en robust grund att bygga vidare på. Nu gäller det att vi tillsammans hjälper till att justera kursen och skapar ett regelverk som fungerar i praktiken.
Engagera er!
Ta tillfället i akt att påverka, svara på remisser, dela erfarenheter och lämna synpunkter. Tiden är knapp men möjligheten att bidra till ett bättre och mer effektivt hållbarhetsregelverk finns här och nu.