Inkomstskattenyheter - distansarbete och tillfälliga anställningar/uppdrag

  • Skatteverkets syn på tjänsteställe vid distansarbete
  • Nya regler om tjänsteställe och ökade levnadskostnader vid tillfällig anställning eller uppdrag (gäller från och med den 1 januari 2022)
  • Nya regler om tjänsteställe och ökade levnadskostnader vid tillfällig anställning eller uppdrag hos stat eller kommun mm under vissa samhällsinsatser (gäller från och med den 1 januari 2022)
Auktoriserad lönekonsult Auktoriserad redovisningskonsult Auktoriserad/godkänd revisor Ekonomichef/CFO Företagsekonom Lönekonsult Redovisningsansvarig/chef Redovisningskonsult Skatterådgivare/konsult

Kursbeskrivning

Det händer mycket på området för tjänsteställe och ersättningar för resa, kost och logi. Dels gäller nya regler för tillfälliga anställningar/uppdrag från den 1 januari 2022, dels har pandemin medfört en stor förändring i sättet att arbeta där distansarbete dominerar.

Under det här webbinariet får du en bra grund för att bedöma vad som är tjänsteställe enligt de nya reglerna och vilka ersättningar för resa, logi och övriga ökade levnadskostnader som är skattepliktiga och vilka som är skattefria.

Kursinnehåll

Under snart två år har pandemin varit del i vår vardag. Många anställda har övergått till att helt eller delvis arbetat på distans.  Det innebär nya bedömningar av vad som kan anses vara den anställdes tjänsteställe – är det kontoret, bostaden, eller kanske lantstället dit man tagit sin tillflykt? Det påverkar även hur ersättningar för ökade kostnader för resa, kost och logi ska beskattas. På webbinariet går vi igenom Skatteverkets syn på "Covid-effekten" och bedömningen av tjänsteställe.

Från den 1 januari 2022 gäller också nya regler för var tillfälligt anställda (och uppdragstagare) ska anses ha sitt tjänsteställe. Tanken är att det ska bli enklare för arbetsgivaren att göra rätt när det gäller ersättningar för ökade utgifter för resa, logi och måltider.  Med den nya lagstiftningen passar man även på att förenkla reglerna kring tjänsteställe och ökade levnadskostnader för personer som anställs tillfälligt hos stat och kommun för att delta i en insats vid speciella krishändelser i Sverige.

Bra att veta

Kursomfattning

1 vidareutbildningstimmar.

Frågor och svar

Lärare

FAR-webbinarium

Lärarledda expertföreläsningar

Våra webbinarier är lärarledda expertföreläsningar som du följer i realtid via webben. Under webbinariet finns möjlighet att ställa frågor och få svar direkt. Webbinarierna spelas också in och du får tillgång till inspelningen senast en vecka efter att webbinariet har sänts. Du har sedan tillgång till inspelningen i tre månader.

Vidareutbildningstimmar
Dina utbildningstimmar kommer att registreras när du har genomfört webbinariet. För att detta ska kunna registreras hos FAR måste du logga in på Mina sidor och slutföra webbinariet personligen i samband med realtidssändningen.

Kolla om din dator funkar med våra webbinarier
För att säkerställa att din dator är kompatibel för våra webbinarier kan du testa det här.

Webbinariet ingår i FAR:s Utbildningspaket online.

Utbildningspaketet innehåller allt från kortare nyhetsuppdateringar till fördjupande kurser i många olika ämnen.

Läs mer