FAR i Almedalen 2016

Under årets Almedalsvecka uppmärksammade FAR kommunernas hållbarhetsarbete, etiken kring skatteplanering och kampen mot korruption.

På den här sidan har vi bland annat samlat material från FAR:s seminarier. Om du vill ta del av vad som hände i sociala medier så gör du det bäst via #farialmedalen.

För att läsa referat och nyheter från Almedalen, klicka på etiketten Almedalen längst ner på sidan.

Vi har granskat åtta kommuners hållbarhetsarbete där respektive riksdagsparti har särskilt stort inflytande. Granskningen utgår från ett urval av FN:s globala hållbarhetsmål och hur partierna lyfter fram hållbarhet i sin politik.

Måndag 4 juli arrangerade FAR seminariet "Kan skatteplanering vara samhällsnyttig?". Skatteplanering är ett laddat begrepp som ofta förknippas med privata företag. Men skatteplanering förekommer även bland statliga och kommunala bolag. Är det rimligt att använda skatteplanering som verktyg för ökad vinst? Och gör det någon skillnad om verksamheten är privat eller offentlig?

Tillsammans mot korruption
Under titeln "Mutbrott - hur bryter vi trenden" arrangerade vi tisdag 5 juli vårt tredje seminarie. Precis som förra året mederkar FAR i kampanjen "Tillsammans mot korruption" och seminariet var det första i en seminarieserie i kampanjen. Sveriges efterlevnad av Konventionen mot mutor i internationella affärer har rankats sämre än Italiens. Men det är inte bara i privata företag som mutbrott förekommer. De finns i hög grad också i offentlig sektor och trenden är oroande. Vad krävs egentligen för att vi ska komma tillrätta med mutbrotten?

Etiketter: Almedalen, Hållbarhet, Korruption