Nu finns FAR:s efterlängtade GDPR-paket på plats

2018-03-15 15:29

Frågorna från FAR:s medlemmar kring GDPR duggar tätt. Nu finns ett paket som hjälper dig räta ut flertalet frågetecken du som medlem kan ha kring den nya dataskyddsförordningen.

– Frågorna till medlemsrådgivningen har varit många och trycket på oss att få detta färdigt har varit stort. Så det känns väldigt skönt att det nu är klart, säger Maria Lantz på FAR.

De allmänna villkoren är uppdaterade sedan en tid tillbaka och nu finns det, bland annat, även nya uppdragsbrev. GDPR-paketet innehåller följande:

  • Uppdragsbrev
  • Personuppgiftsbiträdesavtal inkl. instruktionsbilagor
  • Informationsblad för de registrerade avseende personuppgifter i revisionsuppdrag
  • Informationsblad för de registrerade avseende personuppgifter i register för antagande och hantering av kunder och uppdrag
  • FAQ/Frågor och svar

Den FAQ som FAR har tagit fram innehåller frågor och svar på de vanligaste frågorna kring GDPR och bygger till stora delar på frågor som kommit in från medlemmar. Några exempel på frågor som får svar är: Behöver byrån uppdatera uppdragsbreven före 25 maj 2018? När är byrån personuppgiftsansvarigt respektive personuppgiftsbiträde? Behöver byrån ha ett dataskyddsombud? Kan byrån fortsätta skicka löneuppgifter via mejl? 

– Jag skulle rekommendera att man börjar med att läsa igenom FAQ:n. Det är ett bra sätt att orientera sig och förhoppningsvis hittar man svaren på de flesta frågor man har, säger Maria Lantz.

Dessutom har Datainspektionen tillsammans med Tillväxtverket tagit fram en guide för småföretagare. Vad behöver småföretag tänka på för att uppfylla kraven i GDPR? Du hittar guiden här

– Jag kan verkligen tipsa om den guiden till våra medlemmar. Man svarar ja eller nej på nio frågor, och sedan får man ett resultat som visar vad man bör göra för att följa GDPR, säger Maria Lantz.

Text: Mats Rimér
mats.rimer@far.se

Taggar: GDPR