Fem nya auktoriserade skatterådgivare i maj

2018-05-15 22:34

Det råder högsäsong för auktorisationen av skatterådgivare. Under årets första nio månader är samtliga tillfällen fulltecknade med hugade tentander. 15 maj klarade ytterligare fem skatterådgivare FAR:s auktorisationsprov.

Fem av sju skatterådgivare fick godkänt på FAR:s auktorisationsprov 15 maj. Fyra av dessa är knutna till PwC och den femte till EY.
Peter Linder, ordförande auktorisationsnämnden, är nöjd med utfallet. Och framförallt till det stora intresset för att bli auktoriserad.

– Trycket som vi upplever beror på att samtliga Big 4 -byråer har infört en policy att man ska vara auktoriserad för att komma vidare i karriären. Många seniorer som tidigare inte varit auktoriserade vill nu ta steget. Samtidigt har vi de yngre som vill upp i karriären. Det har bidragit till den stora efterfrågan, säger Peter Linder.

Högt tryck på anmälningar

Vanligtvis hålls de muntliga auktorisationstillfällena tre-fyra gånger per år. Men under 2018 ser det alltså annorlunda ut. Bara under årets första sex månader finns fem satta datum – samtliga fulltecknade med skatterådgivare på jakt efter auktorisationen.

– Vi tycker naturligtvis att det är positivt att det har blivit en sådan efterfrågan. Det är roligt att många är pålästa. Det bidrar till en kvalitetshöjning av rådgivningens etiska kvalitet i branschen och säkerställer att rådgivarna håller en hög nivå vad avser hanteringen av etiska frågor, oberoende, tystnadsplikt och motsvarande frågor, något vi i auktorisationsnämnden märker av. De som är pålästa brukar också klara sig bra, säger Peter Linder.

– Med tanke på all fokus som har varit på skatteplanering är det viktigt att det finns seriösa skatterådgivare. Exempelvis tror vi att den auktoriserade yrkesgruppen kommer att efterfrågas i upphandlingar. Det är vår ambition.

90 procent klarar första försöket

I juni hoppas ytterligare ett gäng skatterådgivare nå sitt mål att bli auktoriserade. Dessa två tillfällen är fullbokade, precis som i slutet av september. 90 procent av de som gör provet klarar det första gången. Nästan alla som inte gör det brukar få godkänt andra gången.

– Vi har precis bestämt att det blir ett nytt auktorisationstillfälle 17 oktober, meddelar auktorisationsnämndens ordförande.

Godkända på skatterådgivarnas auktorisationsprov 15 maj 2018:

  • Annika Svanfeldt, PwC
  • Lukas Nilsson, PwC
  • Johanna Glimmerbeck, PwC
  • Hanna Jurland, PwC
  • Maria Kornberg, EY

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Taggar: Skatterådgivare