FAR-podden: Så framtidssäkrar du din byrå

2018-05-16 11:43

Förra året blev Saldo redovisning Årets framtidsbyrå. I FAR-poddens elfte avsnitt berättar Mattias Segerbrand och Matias Aphram hur byråns förändringsresa har sett ut. Och dessutom bjuder de på konkreta tips till andra byråer som vill framtidssäkra sin verksamhet. Bengt Skough från FAR berättar också om vikten av att ha en plan för omställningsarbetet.

När Saldo redovisning klev upp på scenen under FAR:s branschdagar förra året var det en väldigt, väldigt glad Mattias Segerbrand som höll sitt segertal. Och när han och hans kollega Matias Aphram, med titeln effektivitetskung, berättar om jobbet bakom så förstår man varför.

– Arbetet med vår omställning till digitalisering och automatisering tog ungefär två år. Under resans gång slutade sju av tolv medarbetare och vi förlorade även några kunder. Men det är något man får räkna med. Förändring kostar och det absolut viktigaste i ett sådant här arbete är ledarskapet, säger Mathias Aphram.

"Tjänar ofantligt mycket mer pengar"

Men enligt honom har resan varit mödan värd på många sätt, både för byrån och för kunderna. Kunderna får en mycket enklare vardag vad gäller det administrativa och kan i stället fokusera på sin egen verksamhet.
Mattias Segerbrand ser många former av belöningar efter att ha genomfört sin omställning.

– Vi har till exempel en kundnöjdhet som är galet mycket bättre än tidigare. Det är roligare att jobba som konsult på Saldo redovisning nu när vi kan lägga energi på rätt saker. Och inte minst – vi tjänar ofantligt mycket mer pengar nu än innan omställningen, säger han.

Om man likt Saldo redovisning vill göra en riktningsförändring och omställning från det analoga till det digitala och automatiserade krävs det att man har en plan.

– Det är jätteviktigt att man har en tydlig strategi och en tydlig affärsplan för sitt arbete mot att framtidssäkra sin byrå. Och att ställa om handlar inte om att skaffa den senaste programvaran. Det kokar ner till bra ledarskap, annars kommer man aldrig att lyckas, säger Bengt Skough på FAR.

Lyssna på avsnittet >>

Text: Mats Rimér
mats.rimer@far.se

Taggar: FAR-podden, Årets framtidsbyrå