”Årsredovisningen kostar bara en massa pengar – ta bort den”

2017-10-05 14:37

På temat ”Det svenska EKO-systemet för Standard Business Reporting” genomförde föreningen XBRL i går ett välbesökt seminarium. Besökarna fick en lägesrapport över de beståndsdelar som utgör kärnan i projektet - standardiserad digital information.

Från och med mars nästa år kommer Bolagsverket att kunna ta emot digitala årsredovisningar – ett uppdrag man fick av regeringen förra året. 

– Det är ett stort steg på vägen mot en transparent och säker rapportering av finansiell information, konstaterade Inga Otmalm, direktör på Bolagsverket.

För Bolagsverket själva innebär det också många fördelar, bland annat kommer man kunna automatisera många interna processer. Men inte minst ger det bättre förutsättningar för att övervaka ekonomisk brottslighet.

– När vi får in årsredovisningarna digitalt innebär det inte bara att det blir enklare för företagen, det blir också mycket tryggare, sa Inga Otmalm.

"Stryk årsredovisningen"

När det var dags för två byrårepresentanter, Peter Rexhammar från Deskjockeys och Mattias Segerbrand från Saldo Redovisning att ge sin syn på digitaliseringsresan och XBRL-projektet kom det några rejäla brandfacklor. Gemensamt för dessa byråer är att de tilldelats FAR:s pris Årets framtidsbyrå. De var inte speciellt imponerade av nivån på diskussionerna.

– Väldigt få människor har nytta av årsredovisningarna överhuvudtaget. Stryk årsredovisningen. Det kostar bara en massa pengar för information inte många vill ha. Och med tanke på detta är det konstigt att vi lägger en massa kraft på hur vi ska kunna lämna in den digitalt i stället för att fundera på om den egentligen behövs, sa Mattias Segerbrand.

Några glädjeskutt kom inte heller från Peter Rexhammar.

– Hela den här processen går för långsamt och det är lagstiftningen som är i vägen. Hos oss har en dålig programvara en livscykel på max tre månader. XBRL-projektet har pågått sedan 2003, sa han och såg lätt uppgiven ut. 

Hub för finansiell information

Mattias Segerbrand förespråkade en hub där den finansiella informationen samlas. Därifrån ska de olika intressenterna kunna hämta den information de behöver.

– Allt ska finnas där. Vi har all teknik i världen för att kunna lösa detta. Att vi ens står och diskuterar andra lösningar år 2017 är konstigt.

Skatteverkets representant, Jan Sjösten, berättade att det ligger helt i deras inriktning att stödja XBRL. Samtidigt gav han en försiktig tumme upp till Mattias Segerbrand och Peter Rexhammars idéer. Men han konstaterade att det nog inte är så enkelt. Det finns omfattande lagstiftning, inte minst på EU-nivå, som gör att deras idéer nog ligger en bit fram i tiden.

– Ja, men då får vi väl försöka ändra lagstiftningen då, sa Mattias Segerbrand.

Text: Mats Rimér
mats.rimer@far.se

Taggar: Digital rapportering, XBRL