FAR utbildar nyanlända: ”En bra möjlighet för branschen att profilera sig”

2017-05-31 08:08

FAR höll nyligen i en intensivkurs med syfte att hjälpa asylinvandrade akademiker med ekonombakgrund att komma närmare arbetsmarknaden.

Ett tiotal nyanlända akademiker från bland annat Syrien, Afghanistan och Nigeria gick under måndagen 29 maj en intensivkurs för att lära sig mer om svenska lagar och regelverk inom bolagsrätt, redovisning och skatt. Denna så kallade ”crash course” anordnades av branchorganisationen FAR tillsammans med Ledarna. Även KPMG och Grant Thornton medverkade med redovisnings- och skattespecialister.

– Det var jätteroligt. De som var där var väldigt engagerade och ställde många bra frågor som visade på ett stort intresse att förstå och lära sig, säger Maria Lantz, föreningsjurist på FAR.

En timmes seminarium

Maria Lantz höll i en timmes seminarium på engelska om ämnen som bokföringslagen, aktiebolagslagen, företagsformer, bolagsorganen och ansvarsfördelning. Frågorna från deltagarna var initierade, berättar hon.

– Bland annat ville man veta mer om relationen mellan företag och revisor/redovisningskonsult och om det fanns något område där vi kunde se en ökad trend av problem. Men framförallt kom följdfrågor på det jag hade sagt vilket ledde till att jag ibland fick gå in på mer avancerade detaljer.

Kursen syftade till att ge en förståelse för de svenska regelverken utifrån tidigare kunskaper om internationella och lokala regelverk. Något som bygger en bra grund om deltagarna vill studera vidare på egen hand eller få nycklar som hjälper till i en anställningssituation.

Samtliga hade ekonomibakgrund

– Många i gruppen hade tidigare jobbat just med internationella regelverk. Bland deltagarna fanns en revisor, ett gäng entreprenörer och tidigare chefer. Gemensamt var att alla hade ekonombakgrund, säger Robert Wennberg, utbildningschef på FAR, som också fanns på plats.

– Det var en aktiv grupp deltagare med oerhört driftiga personer med bra affärsidéer. Några var även med för nätverkandets skull. Man kan också se halvdagen som en möjlighet för branschen att profilera sig, tillägger han.

FAR har tidigare samarbetat med Ledarna för att presentera branschen för nyanlända högskoleutbildade ekonomer. Utöver det har FAR även haft en så kallad professionell fika med yrkesgruppen.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se