Nytt poddavsnitt: Branschens framtid

2017-06-09 10:09

I det femte avsnittet av FAR-podden diskuterar deltagarna framtiden i branschen – och konstaterar snabbt att den redan är här. Det finns ingen tid att spilla säger poddgästerna Helena Arvidsson, KPMG, och Björn Elfgren, Wint.

När Balans chefredaktör Pernilla Halling och FAR:s generalsekreterare Dan Brännström bjuder in till den femte FAR-podden kretsar samtalet kring digitalisering, automatisering och den allt mer nödvändiga tekniken som behöver anammas av nutidens och framtidens branschkollegor.

– Man konstaterar att framtiden redan är här. Digitaliseringen är runt omkring oss. På KPMG tittar vi på hela kedjan. Från att fakturorna kommer in till att en företagsledare kan koppla upp sig i mobilen och attestera fakturorna. Konsulten och kunden jobbar tillsammans i systemen och allting är digitalt, förklarar Helena Arvidsson, auktoriserad revisor på KPMG.

"Ta hjälp av de unga"

– Det krävs ett ledarskap för det här och att företaget sätter upp en målbild för var man vill vara. De medarbetare vi har är unga och uppvuxna i den digitala världen. Har vi ingen målbild på var vi vill vara, vill de inte vara hos oss. För dem är den här tekniken inte konstig. Ta hjälp av de unga medarbetarna! Man får inte vara rädd för utvecklingen.

Björn Elfgren, vd Wint, kan bara hålla med.

– Det är horribelt att tro att redovisning ska funka som den gör i dag. Kunden vill ha live nu – det ska vi ge dem och det gör vi. Revisionen är nu, inte i efterhand. Det kräver digitalisering, automatisering och visualisering – så att man begriper det.

"Lagen är en katastrof"

Han riktar också skarp kritik till bokföringslagen som han menar inte är uppdaterad för att passa dagens teknik. Särskilt hanteringen av kvitton anses vara bekymmersam.

– Lagen måste ändras. Den är katastrof. Andra nordiska länder sparar ju inte de här kvittona, säger Björn Elfgren.

Nästa avsnitt av FAR-podden spelas in inför publik Almedalen 3 juli.

Text:Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Taggar: FAR-podden