Vem ska granska makten - journalisten eller revisorn?

2017-07-02 23:06

Journalisten har traditionellt haft rollen som vakthund mot korruption och maktmissbruk i politiken. Men lokalredaktioner läggs ner och hundratals journalistjobb försvinner varje år. Så vem ska granska makten i framtiden? Får revisorerna det ansvaret?

Diskussionen under FAR:s första seminarium i Almedalen svarade egentligen inte på den frågan. I stället blev det till största delar en initierad och spännande diskussion om journalistikens roll i det förändrade medielandskapet. Men att revisorerna kunde fylla en funktion i granskningen av makten var man eniga om.

I panelen, som modererades av FAR:s generalsekreterare Dan Brännström, fanns Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet, Rebecca Weidemo Uvell, opinionsbildare och Thomas Peterssohn, publicist och entreprenör, Strossle.

– De tekniska förutsättningarna för grävande journalistik är i dag egentligen bättre än någonsin med tanke på digitaliseringen. Så det är inte det som är problemet. Men trots allt kostar det mycket att göra ett bra gräv och det är bara en bråkdel av alla grävjobb som ger utdelning. Men min erfarenhet av revisorer är att det alltid har varit svårt att få information från er. Så det är bara att börja läcka, sa Jonas Nordling.

Kvalitetsjournalistik efterfrågas

Att efterfrågan på kvalitetsjournalistik fortfarande finns var panelen eniga om. Det handlar om att hitta en ny affärsmodell för att kunna ta betalt för kvalitativ journalistik. Bara för att papperstidningen för en tynande tillvaro betyder det inte att den granskande journalistiken gör det.

– Den månadsprenumererade tidningen har ingen framtid. Den saken är klar. Om man vill läsa en artikel i en enstaka tidning, men tvingas betala för 30 tidningar, så tvekar många självklart. I dag finns digitala lösningar där man kan läsa artiklar av en viss skribent gratis, eller lyssna på en podd, men om man vill kan man sponsra hen eller den med valfri summa. Det är en form av crowdfunding som jag tror kommer att växa, sa Rebecca Weidemo Uvell.

Kritik från revisorer når inte ut

Enligt Thomas Peterssohn handlar grävande journalistik i stor utsträckning också om mottagandet av information och hur man förpackar den. Apropå det kom det en fråga från en lokalpolitiker i publiken som undrade varför så få tidningar faktiskt tog tillvara den kritik som de facto ibland kommer från kommunernas revisorer. I detta fall handlade det om Nacka kommun. Svaret som kom från Jonas Nordling summerade problemet, som i förlängningen också blir ett demokratiskt problem.

– Jag vet att Nacka Värmdö Posten som bevakar Nacka kommun har drabbats av besparingar och neddragningar som så många andra tidningsredaktioner.

Revisorer är en viktig bricka i granskningen av makten. Men någon måste också ta hand om informationen som revisorn kommer med.

Text: Mats Rimér
mats.rimer@far.se

Seminariet i sin helhet (vi beklagar den dåliga ljudkvaliteten)

Taggar: Almedalen, Almedalen 2017