Aktiebolaget - bästa verktyget för ekonomisk brottslighet?

2017-07-05 10:54

Hösten 2010 togs revisionsplikten bort för 250 000 småföretag. Nu funderar riksdagen på att ytterligare lätta på reglerna. Baksidan är att minst fem procent av alla aktiebolag som startas har ekonomisk brottslighet och korruption som syfte.

Av de aktiebolag som registrerades 2016 räknar Ekobrottsmyndigheten med att minst 2 400 utnyttjas för ekonomisk brottslighet. Vad kan man göra åt problemet?

FAR:s fjärde och sista seminarium i Almedalen anordnades på onsdagen tillsammans med Institutet mot mutor och modererades precis som de tidigare panelsamtalen av FAR:s generalsekreterare Dan Brännström.

– Jag ser på utvecklingen med oro. Vi använder mycket tid till att leta efter problem och vi löser det mesta allt eftersom. Men vi kan aldrig utreda bort allt. Hur ska myndigheterna kunna ha en robust kontroll, sa Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Håkansson från scen.

Inbjudna panelister var även Lena Hjelm, utredare, Ekobrottsmyndigheten, Maria Malmer Stenergard, ledamot i skatteutskottet, (M), Annika Hirvonen Falk, vice ordförande i justitieutskottet, (MP), Magdalena Gerger, vd, Systembolaget samt Sofia Bildstein Hagberg, expert, Svenskt Näringsliv.

Behövs ett bättre kontrollsystem

Samtliga talade sig för varma för ett bättre kontrollsystem från myndighetshåll för att få bukt med den lavinartade bedrägeriökningen. Svenskt Näringsliv-experten Sofia Bildstein Hagberg påminde dels om att Svensk Handel har en varningslista med bluffbolag att hålla utkik efter, dels om att även aktiebolag kan vara offer för buffel och båg.

Systembolagets vd Magdalena Gerger kunde vis av erfarenhet komma med ett par konkreta åtgärder för att stävja korruption, regel- och lagbrott. Sedan företagets kris i början av 2000-talet har man arbetat långsiktigt och gediget med den interna kulturen samt synen på etik och värderingar. Hon tipsade om att ha det som en konkret punkt på medarbetarsamtalet och att använda sig av whistleblowing.

Revisorn fyller en preventiv funktion

Revision ska inte vara ett verktyg för att komma åt ekonomisk brottslighet. Men även om revisorn inte kan vara detektiv kan hen ha en preventiv funktion, kommenterade Dan Brännström.

– Det är förödande att upptäcka brott och tänka: ”Det är ingen idé att anmäla”. På Ekobrottsmyndigheten har vi underrättelse- och utredningsverksamhet. Anmäl, ta kontakt och ha en dialog, manade Eva Håkansson.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se 

Taggar: Almedalen, Almedalen 2017, Korruption