Nya tjänster i fokus i Paris

2017-01-26 13:22

Utvecklingen av nya tjänster för mindre företag och konsulten som personlig tränare. Det var några av punkterna som FAR:s generalsekreterare Dan Brännström tog upp vid inledningen av den globala standardsättaren IAASB:s konferens som nu dragit igång i Paris.

I samband med konferensen som under två dagar lockar cirka 100 representanter från 30-talet länder, deltog Dan Brännström i en panel om hur branschen kan ta tillvara de möjligheter framtiden ger. Att branschen har en framtid råder det ingen tvekan om, men Dan Brännström var tydlig med att inget kommer av sig självt.

– Branschen måste bli mycket snabbare på att utveckla tjänster till nytta för näringsliv och samhälle. Dagens långsamma processer för att ta fram ramverk och standarder som dessutom mest fokuserar på större företag håller inte längre, sa Dan Brännström.

Han berättade bland annat om PT-utbildningen som FAR har startat, som en möjlighet för redovisningskonsulten att bredda sin kompetens och ge ökad kundnytta.

Fick du några reaktioner från övriga länder på idéen om konsulten som personlig tränare (PT)?

– Ja, jag fick bland annat frågor om våra medlemmar är beredda att förändra arbetssättet. Det kan ju variera, men automatiseringen av befintliga arbetsuppgifter och möjligheten att öka kundnyttan är starka drivkrafter, säger Dan Brännström.

Nya arbetsområden var en central punkt i diskussionen. Dan Brännström berättade att FAR undersöker möjligheterna att utveckla helt nya tjänster inom bland annat hållbarhetsområdet.

Är övriga världen också intresserad av den här typen av tjänster?

– Tyvärr sitter många fast i det gamla och trygga. Branschens kompetens, metodik och etik borde användas mycket bredare. För egen del tror jag att hållbarhet har potential att bli lika stort för branschen som finansiell rapportering.

Vad tar du med dig hem till Sverige från diskussionen?

– Viktigast av allt är att den globala branschen med standardsättaren IAASB i spetsen äntligen uppmärksammar behoven hos mindre företag. Att det sker med engagemang och glöd ger verkligen mersmak.

IAASB:s konferens pågår 26-27 januari och värdlandet är Frankrike.

Text: Pernilla Halling
pernilla.halling@far.se