Nya riksrevisorer offentliggjorda i dag

2017-02-02 19:19

I dag på morgonen har riksdagens konstitutionsutskott, KU, fattat beslut om att föreslå tre nya riksrevisorer. Namnen offentliggjordes på förmiddagen. Det blev två män och en kvinna, samtliga med tunga karriärer inom statsförvaltningen.

Det har spekulerats om att KU för första gången skulle komma att föreslå en auktoriserad revisor, men så blev det alltså inte. Vid en pressträff på torsdagsförmiddagen 2 februari meddelande KU:s ordförande Andreas Norlén att de tre personer som efter en lång rekryteringsprocess föreslås bli nya riksrevisorer är: Stefan Lundgren, Helena Lindberg och Ingvar Mattson.

Arbetet pågått sedan augusti 2016

Arbetet med att utse tre nya riksrevisorer har i princip pågått sedan slutet av augusti 2016 då Susanne Ackum avsade sig sitt uppdrag med omedelbar verkan. Senare valde även Ulf Bengtsson att göra detsamma. Den tredje riksrevisorn, Margareta Åberg, meddelade i stället att hon kommer att avgå så snart en efterträdare är utsedd. Det var efter Dagens Nyheters granskning av missförhållanden på myndigheten som riksrevisorerna såg sig tvungna att avgå.

Konstitutionsutskottet har berett ärendet men det är riksdagen i plenum som slutligen fattar beslutet.

När en riksrevisor lämnar sitt uppdrag ska dennes ersättare, enligt lagen, utses ”skyndsamt”. KU:s ordförande Andreas Norlén (M) har tidigare sagt till Balans att det ska göras ”så skyndsamt som möjligt, men samtidigt så noggrant som möjligt”.

Text: Rakel Lennartsson
rakel.lennartsson@far.se

Taggar: Revision, Revisor