”När Norden pratar – då lyssnar hela världen”

2017-08-18 11:54

I helgen träffar FAR:s ordförande Magnus Larsson och generalsekreterare Dan Brännström nordiska kollegor i The Nordic Federation of Public Accountants (NRF) i Trondheim för att diskutera aktuella frågor med de internationella branschledningarna.

Varje år roterar NRF platsen för var konferensen ska hålla hus – och i år är det alltså Norges tur. I natursköna Trondheim möter representanter från den nordiska branschorganisationen NRF ledningarna för Accountancy Europe (AE) och The International Federation of Accountants (IFAC).

Under mötet, som pågår fredag till söndag, ska deltagarna bland annat diskutera digitaliseringen i branschen och den omfattande undersökning de nordiska branschorganisationerna har gjort bland sina medlemmar.

– Det är första gången resultatet kommer att presenteras. Vi ska diskutera med ledningarna för AE och IFAC om möjligheterna och utmaningarna i branschen i ett treårsperspektiv. Det ska bli fantastiskt intressant, säger Dan Brännström före avgång.

Att ledningarna för de internationella organisationerna vill närvara, med AE:s chef Olivier Boutellis-Taft och IFAC:s ordförande Rachel Grimes i spetsen, ser Dan Brännström som ett fint betyg för det nordiska inflytandet i revisions- och redovisningsbranschen globalt.

– Det är ett uttryck för Nordens betydelse för drivet i branschen. När Norden pratar, då lyssnar hela världen, tillägger generalsekreteraren.

Vad ser du mest fram emot i mötet med branschkollegorna?

– Personligen har jag störst förväntningar på dialogen kring hur IFAC.s revisionsorgan IAASB går vidare med revisionen i mindre företag. Vid mötet kommer IAASB:s ordförande, professor Arnold Schilder, delta och ge oss senaste nytt, säger Dan Brännström och avslutar:

– Det som har triggat igång IAASB är det förslag till nordisk standard som NRF tog fram 2015, då vi gick ut på remiss. Det skakade om och satte IAASB under press. Nu får vi möjlighet att påverka igen.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Taggar: IFAC, NRF