Lönekonsulter med lite mer på fötterna

2017-04-10 16:25

Hur förbereder man sig bäst inför lönekonsultexamen 4 maj? Det vet de lönekonsulter som deltog i FAR:s förberedelsekurs i början av april.

Syftet med förberedelsekursen är att gå igenom upplägget för examen och få veta vilka kunskapsmässiga förväntningar som finns.

– Under dagen blandade vi föreläsningar med diskussioner kring konkreta case. Vi pratade om Reko, semesterlagen, sjuklönelagen, arbetstidslagen och mycket annat, säger Camilla Carlsson på FAR.

Tillsammans med Maria Bragén, auktoriserad lönekonsult, guidade Camilla deltagarna igenom vad som krävs inför examen. Men man hade också en generell diskussion kring yrkesrollen och vilka förväntningar både arbetsgivare och kunder har på en auktoriserad lönekonsult.

– Vi pratade en hel del om vikten av att man som lönekonsult är proaktiv. Man måste vara påläst och hela tiden hålla sig uppdaterad med de senaste nyheterna inom området. För att vara en bra lönekonsult måste man också kunna erbjuda rådgivning kring lön. Har kundföretaget rätt avtal, hur ser det ut med löneväxling, pensionsavsättningar och mycket annat, säger Camilla.

Text: Mats Rimér
mats.rimer@far.se

Taggar: Lönekonsult