Branschdagarna 2016

2016-09-21 07:27

Här hittar du liveflödet, artiklar, presentationer och mycket annat från FAR:s branschdagar 2016. Årets tema var Det hållbara ledarskapet. Och du glömmer väl inte att du hittar mycket om Branschdagarna i sociala medier? #farbransch16

Fredag

14.57 Så bidrar branschen till ett hållbart samhälle. 

Genom att ge de rätta råden kan branschen bidra till att uppnå FN:s hållbarhetsmål.

14.51 Så kan branschen bidra till ett hållbart samhälle. 

– Hållbarhetsredovisa. Genom att göra en egen hållbarhetsredovisning skapar det större trovärdighet när byrån säljer tjänsterna att upprätta och granska hållbarhetsredovisningar.

– Genom att ge de rätta råden kan branschen vara med och bidra till att nå FN:s 17 hållbarhetsmål, som ska vara uppnådda 2030, och där företagen är en av de viktigaste intressenterna i arbetet. 

– Satsa på hållbar konsumtion och produktion.

– Ställ frågan till dina leverantörer om de har en policy mot barnarbete. Endast 13 procent av företagen i Asien har en policy mot barnarbete.

Deltagare: Åse Bäckström, Global Child Forum, Yvonne Jansson, Mazars, Sleman Fadel och Nasim Khosravi, PwC, Annelie Dahlqvist och Dan Brännström, FAR.

Så bidrar branschen till hållbarhet

 

14.00

Intyg och otyg: Myndigheter måste känna till de standarder som finns, för att göra bra beställningar, säger Lennart Iredahl fån FAR.

 

12.40

Parallella seminarier. Digital safari. 

Station ett
Har du drömt om att kunna styra datorn med hjälp av händerna (utan att röra datorn!). Det är fullt möjligt med ett system som är kompatibelt med mac och pc. Man laddar ner en drivrutin från företagets hemsida och så kör man igång.

Station två
Virtual Reality
Man tar på sig ett par "glasögon" och med hjälp av olika program kan man befinna sig rakt in i vilken värld som helst. Månen. En bergskedja. På gatorna i Havanna. 

Station tre
Numera finns det produkter som läser av hjärnans vågor. Här fick deltagarna testa att styra ett diadem som hade öron med hjälp av sina tankar. Är man fokuserad går öronen upp, annars ner.

Station fyra
Här fick alla på plats se olika bärbara tekniska prylar. Som inspelningsmanick som ser ut som en klocka (Kapture). Eller en liten pryl som fästs vid nyckelbenet (via bh-band eller på kavajslag) och som känner av läget. Säckar man ihop så vibrerar prylen och påminner en att räta på sig.

Station fem
Kryptovalutan bitcoin - är det nåt att ha? Ja, menar grundaren till bitcoinföretaget BTCX. Sen berättade han om blockedjans förtjänster. 

 

12.20

Parallella seminarier. Hållbarhetsfrågan i mindre företag. Den nya hållbarhetslagen gäller större företag, men även mindre företag berörs. Exempelvis som underleverantörer till företag som omfattas av lagkraven. För en redovisningskonsult innebär det nya affärsmöjligheter.

Den kunskap om företagen som den auktoriserade redovisningskonsulten sitter på ger ett försprång gentemot andra rådgivare, menar Sofia Wallebom och Yvonne Jansson.

– Vi vill inte att ni ska ducka när kunderna ställer frågor om hållbarhet. Många av frågorna kommer nu att kunna svara på, och annars kan ni vända er till en specialist,säger Sofia Wallebom.

Det finns många sätt att arbeta med hållbarhetsfrågorna, beroende på typ av företag och intresseområden. Många företag arbetar redan med hållbarhet, men man har inte satt någon etikett på det. Och då kan konsulten hjälpa kunden att lyfta fram det i rapporteringen. Och upplysa om vilka möjligheter som finns.

– Det är faktiskt en risk för kunderna att inte jobba med hållbarhetsfrågorna, det kan till exempel leda till att de tappar kunder, säger Yvonne Jansson.

 

 

11.44

Parallella seminarier. Revisionspaketets åverkan på SME-revisorer. Från förslag till färdigt Revisionspaket, sex år tog processen.
– Men det är egentligen nu det riktiga arbetet börjar, med implementering och tolkningar, säger Helene Agelii.

 

11.33

Parallella seminarier. Redovisningskonsultens ”nya” roll – från noggrannhetskultur till rådgivningskultur. 
Föreläsare: Kristina Lilja, PwC, och Camilla Carlsson, FAR

Efter många år med ganska lika arbetsuppgifter så har rollen som redovisningskonsult förändrats. Kundens behov av rådgivning, något som alltid varit en del av jobbet, kommer att öka. Även behovet av kommunikation kommer att öka. Och kanske måste det inte längre framöver vara rätt exakt på kronan och öret.

– Vi kanske måste tänka mer på väsentligheter och rimligheter. Vilka effekter kommer vi att få när vi sköter allt per automatik?, säger Camilla Carlsson från FAR.

Redovisningskonsulten kommer framöver att kunna erbjuda rådgivning inom flera områden. Som hållbarhet och hållbarhetsredovisning. Det behöver inte gå snabbare – däremot smartare. Och det är viktigt ställa om till en digital verklighet. Det behöver inte gå snabbare – utan smartare. Förväntningar att man ska rapportera i realtid ställer krav.

11.00

Parallella seminarier. Branschens nya affärsmodeller. En nyckelfaktor för att lyckas i framtiden är att ha en tydlig affärsmodell konstaterar Robert Wennberg och Bengt Skough från FAR på seminariet om branschens nya affärsmodeller. I FAR:s framtidsstudie Nyckeln till framtiden beskrivs de olika affärsmodellerna närmare, men en faktor för att nå resultat och driva utvecklingen är att det krävs en kombination av aktivitet och kompetens.

 

10.53

Parallella seminarier. Seminarium om nya revisonsberättelsen. Med Bo Hjalmarsson och Håkan Hjalmarsson, PwC. Kort sammanfattning av de större förändingarna och begrepp som "annan information enl ISA 720", "key audit matters" och "revisorns ansvar".

09.25

Handlingsplan för hållbart ledarskap. Bengt Skough: "Om man jobbar 60 timmar i veckan och ska gå ner till 30 timmar, hur gör man"

09.17

Handlingsplan för hållbart ledarskap. Peter Rexhammar: "Hållbart ledarskap börjar hos byråns ägare. Man måste börja med att ta hand om sig själv."

09.00

Handlingsplan för hållbart ledarskap. Bengt Skough, FAR, Lena Möllerström Nording, Grant Thornton, Mattias Segerbrand, Saldo Redovisning samt Peter Rexhammar, Deskjockeys inleder Branschdagarnas andra dag på scenen med att tala om en konkret handlingsplan. Tankar att ta med sig hem och omsätta i praktisk handling. En nyckelformulering för hållbart ledarskap inom byrån är att hela tiden utveckla och framför allt kunna behålla personal.

 


Torsdag

16.30

Milad Muhammadis uppskattade inspirationsföreläsning är slut och nästa programpunkt är FAR:s årsstämma klockan 16.45. Då kommer FAR:s nya ordförande utses. Mer om det i nyhetsflödet på far.se.

 

15.54

"Drömma stort har varit mitt privilegium. Men man måste leva ut sina drömmar också. Jag ville bli en förebild. Jag ville förändra världen."
Milad Muhammadi

15.40

"Anledningen till att jag inte tog livet av mig var för att jag bestämde mig för att hjälpa människor i utanförskap"
Milad Mohammadi

15.35

"Våra olikheter är våra största möjligheter"
Milad Muhammadi, statsvetare, jurist, inspirationsföreläsare

15.30

Inspirationsföreläsning: "Lika barn leka bäst, men olika barn hittar på de bästa lekarna". Milad Mohammadi  är en av de mest uppskattade talarna i näringslivet.

14.45

"Ni måste ligga i frontlinjen när det gäller hållbarhet, annars blir ni inte relevanta i rådgivningen."
Gunther Mårder

14.36

Förslag från publiken: Slopa årsredovisningen!

14.34

#FARbransch16 på 2:a plats på trendlistan... (Twitter red. anm)
@patrickoelze

14.22

”Redovisning är regelbaserad. Om den inte är det så är det kreativ bokföring. Alla regelbaserade yrken kommer dessvärre att försvinna och ersättas av automatisering.”
Günther Mårder, Färetagarna

 

14.16

”Alla tycker att sina branscher är så speciella, och det är därför de tycker att de själva är speciella. Fast jag tycker revisionsbranschen verkligen är speciell.”
Johanna Kjellberg, Grant Thornton

 

14.10

Nu börjar samtalet om Hållbarhet och digitalisering – nya förutsättningar för näringslivet. En dialog om hur omvärldsförändringar och nya regelsystem påverkar näringslivet inklusive vår bransch.

 

13.48

"Bekvämt att vara i tryggheten. För att ändra hur medarbetare jobbar måste vi stänga dörren." Patrik Jarenius Mindset

13.34

Patrik Jarenius, ledarskap. Få medarbetaren att gå mot den öppna dörren, framtiden.
@mump68 #farbransch16

 

13.30

Patrik Jarenius på Mindset diskuterar vad som krävs av ledarskapet för att möta förändringarna tillsammans med medarbetare och kunder.

 

13.15

Emilia Sörenson tilldelas CH Witts pris 2016 för artikeln ”Förtroende för företagsledningen – har reella ekonomiska konsekvenser för kapitalmarknaden”.

13.10

Nu ska vi få veta vem som vinner CH Witts pris.

 

13.05

De nominerade till Årets framtidsbyrå berättar var och en varför just de ska vinna årets pris.

 

11.50

Nu är det lunch. Klockan 13 presenteras de nominerade till Årets framtidsbyrå. Och 13.10 delas CH Witts pris ut.

 

11.39

 "Skulle jag införa ett nytt ämne på universitetet skulle det vara ekonomisk pedagogik". Ett inlägg i debatten som möttes av dagens första spontana applåd. Bino Catasús, Stockholms universitet under paneldebatten kring framtidsfrågorna

11.32

"Inom fyra år kommer vi vara helt digitaliserade. Vi kommer inte ha en enda pärm kvar.". Kristina Osmund, My Controller under paneldebatten kring framtidsfrågorna.

 

11.29

Se möjligheten med data i realtid, vem vill ha årsredovisningar 6 månader i efterhand? @MNickolausson #farbransch16

 

11.23

"Vi utbildar akademiska personer som kan ställa kloka frågor. Inte personer som är färdiga för revisionsbyråerna." Bino Catasús, Stockholms universitet under paneldebatten kring framtidsfrågorna

 

11.18

"Det är vi som bransch som måste driva utvcklingen, inte kunderna." Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare, under paneldebatten kring framtidsfrågorna

 

11.07

"Vi kommer aldrig kunna automatisera bort kundmötet."Hamish Mabon, EY, under paneldebatten kring framtidsfrågorna

10.52

Skriv en kreativ, utmanande eller rolig uppdatering på Facebook, Instagram eller Twitter under haschtagen #farbransch16 och vinn en AppleWatch!

10.29

"Blockkedjan kommer att förändra er bransch med de kommande 20 åren än vad internet har gjort", säger Magnus Kempe. Och konstaterar att man behöver kunna begreppet blockkedjan. Sitta still är inget bra alternativ.

10.15

Göran Krafft och Magnus Kempe från Kairos Future presenterar FAR:s framtidsstudie

 

 

10.04

Nu ska framtidsstudien presenteras. Anna Bellman välkomnar Dan Brännström, Bengt Skough, Göran Krafft och Magnus Kempe upp på scenen.

09.45

"Det har varit ett händelserikt år", säger FAR:s avgående ordf @Jonas_FAR när han inleder branschdagarna #farbransch16

 

09.30

Nu börjar det!
@BJarefors #farbransch16

 

09.15

Nytt deltagarrekord på FAR:s Branschdagar. Över 500 besökande.

 

08:40

De första besökarna har börjat registrera sig. Nu är det bara en knapp timme kvar innan vi kör igång.

 

Taggar: FAR:s branschdagar, FAR:s framtidsstudie, Nyckeln till framtiden