2018-12-04
Inspiration

FAR:s studentmedlemskap ger dig inblick i din framtida bransch

Nu är det även möjligt för studenter att bli medlemmar i FAR. Vi träffade FAR:s medlemsansvariga Catarina Weckman för att höra mer om det nya studentmedlemskapet.

Hej Catarina, varför valde FAR att ta fram ett studentmedlemskap?
Studentmedlemskap tog vi fram eftersom vi vill skapa en relation med blivande branschpersoner tidigare än vad vi gör idag. Vi vill lyfta yrkesrollerna i branschen och vara med och påverka i ett tidigt stadie. Därför känns det som en självklarhet med ett studentmedlemskap i FAR.

Vem kan bli studentmedlem?
Det kan alla som studerar på universitet, högskola och yrkeshögskola. Det finns inga krav på att studera något specifikt ämne, men medlemskapet är förstås mer aktuellt för den som studerar något inom branschen. Bra att veta är också att man kan fortsätta vara studentmedlem upptill ett år efter studierna avslutats. Då fortsätter man ha tillgång till FAR Online och vår information under en eventuell övergångsperiod in i arbetslivet.

Vad innebär ett studentmedlemskap?
I dagsläget innebär det bland annat full tillgång till FAR:s ekonomiska verktyg FAR Online. Som student får man även ett nyhetsbrev fyra gånger i året där vi lyfter aktuella frågor för de som studerar inom branschen. Studentmedlemskapet innebär också tillgång till vår tidning Balans digitalt, samt rabatter på utvalda böcker.

Varför ska man bli studentmedlem i FAR?
Framför allt för att man är intresserad av yrkesrollerna som FAR är branschorganisation för. Studentmedlemskapet ger även en inblick i branschen och skapar en närhet till den. Vissa har redan tillgång till FAR Online via sin skola, men skillnaden här är att du får en egen, privat licens där du kan utnyttja alla funktioner. På byråerna uppskattas också att de nya arbetstagarna kan FAR Online. Det är därför en fördel för den som är insatt i verktyget då man tar steget ut i arbetslivet.

Hur har medlemskapet tagits emot?
Då jag varit i kontakt med studenterna har mottagandet varit positivt. Många tycker det är bra att FAR vill ha ett medlemskap även för studenter. Medlemskapet har även mottagits väldigt positivt bland byråerna. Det uppskattas att FAR är närvarande bland de som väljer yrken som för dem in i branschen.

Vad hoppas du att medlemskapet kan utvecklas till på sikt?
Det här är startskottet för medlemskapet och vi kommer vara lyhörda för studenternas behov så att vi tillsammans kan komma fram till vad FAR kan bidra dem med. Jag hoppas vi kan stärka och tydliggöra yrkesrollerna i branschen. Eventuellt också inspirera till ett vägval in i den. På sikt hoppas FAR på att kunna vara en brygga mellan arbetstagare och arbetsgivare, där arbetsgivaren består av våra befintliga medlemmar idag.

Om man nu blev nyfiken – vad kostar ett medlemskap och hur går man tillväga för att bli studentmedlem?
Ett studentmedlemskap kostar 500 kr om året, inklusive moms och man anmäler sig lätt via vår webbplats där man fyller i ett formulär. Du anger kontaktuppgifter och studieplats, samt när du förväntas avsluta dina studier.

Ansök om studentmedlemskap här

  • Medlemskap

    Student

    Studentmedlemskapet är för dig som studerar vid universitet, högskola eller yrkeshögskola.

    Läs mer