2020-06-17
Nyheter

Du har väl inte missat att göra FAR:s framtidstest?

Genom att göra FAR:s framtidstest får du en bra indikation på hur din byrå ligger till i omställningen till en framtidssäkrad verksamhet. Du får också svar på om ni kommit så långt att byrån blir nominerad till priset Årets framtidsbyrå. Men vad är det egentligen som får juryn på fall?

Vi har frågat Antti J. Niemi, ny ledamot i juryn samt auktoriserad revisor på Revideco som blev årets framtidsbyrå 2019. Han bör ju veta.

Vad tittar juryn särskilt på i sin bedömning?

– Innovationsförmåga och förändringsbenägenhet. En framtidsbyrå har inte bara förmågan att ta fram nya idéer om hur man vill förnya sig utan har också förmågan att genomföra sina idéer. Walk the talk, helt enkelt. Och här spelar ledarskapet en stor roll. Utveckling skapar oro och rädsla men med rätt ledarskap kan det överbryggas så att förändringarna kan genomföras. En genomtänkt samarbetsstrategi är också viktig eftersom ytterst få företag i vår bransch kan leverera en komplett lösning till kunden. Vi behöver förhålla oss till varandra och samarbeta, något som kommer att bli ännu viktigare i framtiden.

Är det något mer som är viktigt att ha koll på?

– Vi som bransch levererar en grundläggande samhällsnytta, med rätt information i rätt tid. För att säkerställa det över tid krävs ett gediget kvalitetsarbete. Tycker man att kvalitetsarbete bara kostar pengar och är ”lite töntigt” är man kanske inte en framtidsbyrå.


I årets framtidstest har hållbarhetsfrågor fått ökat fokus. Varför är det ett viktigt område?

– Det finns många aspekter på hållbarhet: En är den hållbarhetsrapport som våra största bolag omfattas av och en annan är den frivilliga hållbarhetsredovisningen. Om du i din yrkesroll kan sprida den här kunskapen så tillför du samhällsnytta och ligger i framkant. Vi måste också fundera på om vi själva driver våra företag på ett hållbart sätt, särskilt med tanke på de utmaningar vi står inför i fråga om personal och rekrytering.

Vad har det betytt för er att ni blev Årets framtidsbyrå 2019?

– Väldigt mycket! Vi på Revideco fokuserar på det som tekniken inte klarar av - empati, det mänskliga mötet och att vara personliga. Den vägen har knappast varit spikrak. Att bli Årets framtidsbyrå är en bekräftelse att vi är på rätt väg och det är vi väldigt tacksamma för.

Gör FAR:s framtidstest här.

Text: Pernilla Halling