2019-03-27

Vårbudgeten tar form – det händer på området skatt

10 april presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten. Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, kommenterar läget.

I skrivande stund förhandlar Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna om vårbudgeten, eller vårpropositionen, där de 73 punkterna i Januariavtalet ska bli till reell politik. Bland punkterna finns både skattesänkningar och ansats till en ny skattereform.

Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, ser fram emot 10 april då finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar vårbudgeten.

– Det är positivt att man levererar flera av punkterna i Januariavtalet. Det gäller förbättrade regler för generationsskiften i fåmansföretag, breddat RUT-avdrag och sänkta arbetsgivaravgifter för unga och nyanlända. Just att man slopar diskriminering av generationsskiften inom familjen, samt att unga och nyanlända snabbt får chansen att komma in på arbetsmarknaden är oerhört angeläget, säger han.

FAR ser gärna att regeringen presenterar direktiv till den skattereform som nämns i Januariavtalet och att man fullföljer löftet att slopa värnskatten per 1 januari 2020.

– Direktiven bör innehålla uttalanden om att skattereformen ska vara hållbar över tid, att den ska vara rättssäker och att den ska främja företagens konkurrenskraft. Där vill FAR vara med och bidra med medlemmarnas erfarenhet och kunskap när den ska utformas. Vi vill ha breda regler och få undantag.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz