2019-05-09
Nyheter

Nya skatteregler vid ägarskifte snart här - är du redo?

På onsdagen fattade riskdagen beslut om att de nya skattereglerna för ägarskifte inträder från 1 juli 2019. Det innebär att en överlåtelse av ett företag inom familjen, den så kallade närståendekretsen, ska beskattas på samma sätt som en försäljning till utomstående.

Vi frågade Johanna Wiklund, skattekonsult på Grant Thornton och lärare på FAR:s webbinarium om generationsskiften hur man förbereder sig för de nya skattereglerna.

– Som redovisningskonsult eller revisor i ett ägarlett företag behöver man ur ett skatteperspektiv först och främst förhålla sig till tidsaspekten. Då det inte finns några övergångsbestämmelser innebär det att det är olika regler som gäller innan den första juli och efter, säger Johanna Wiklund.

 – Utöver det behöver man även sätta sig in i reglerna och vad de innebär. Vilka utmaningar möter man inom generationsskifte i jämförelse med en extern försäljning? Det finns skillnader där som kan kräva praktiska utmaningar och hantering – och dem lönar det sig att ha koll på.

Andra FAR-utbildningar som kommer behandla frågan är bland annat Brush up – Skattefrågor i det ägarledda företaget.

Mer tips

Tidningen Resultat har tidigare rapporterat om de nya reglerna i artiklarna nedan.

Text: Anna Ekström
anna.ekstrom@far.se