2019-04-05

Allt fler efterfrågar auktoriserade skatterådgivare

Kvalitetsstämpel på yrkesrollen, ökad efterfrågan från kunder och chans till bredare kunskap. Det är tre anledningar till att auktorisera sig som skatterådgivare. Vladimir Marica fick nyligen godkänt på examinationstillfället hos FAR. Här är hans bästa tips för att klara auktorisationsprovet.

För Vladimir Marica, specialiserad inom personbeskattning på KPMG i Malmö, var det en självklarhet att satsa på att få sin auktorisation.

– Det är viktigt för branschen, för min arbetsgivare och för mig. Det är också en kvalitetsstämpel. Vi har också märkt att fler och fler kunder ber om att få jobba med en auktoriserad skatterådgivare. Det känns jättebra att ha klarat provet, en sten har släppt, säger Vladimir Marica. 

Trots att han aldrig har varit en läslus och har svårt att sitta still och plugga in kunskap, uppskattar han ändå fokuseringen som krävdes inför provet. Utöver att gå FAR:s obligatoriska kurs Yrkesetik för skatterådgivare lade Vladimir Marica ner 12 – 15 timmars effektiv pluggtid.

– Även om jag hade koll på oberoendereglerna, var det jättebra med djupdykningen i materialet. Under pluggprocessen fick jag en bredare, generell, kunskap för jobbet som skatterådgivare.

För Vladimir Marica tog det två timmar att göra provet, som består både av en skriftlig del och av en diskussion.

– Det är en examination och jag kände pressen och allvaret. Men de som examinerade mig skapade en trygg och lugnande stämning, säger den nyblivne auktoriserade skatterådgivaren.

Vad har du för tips till dem som ska göra auktorisationsprovet framöver?

  • Förbered dig med hjälp av casen som du får på yrkesetikkursen. Det är ett smart sätt, då casen berör lite av allt.
  • Ha koll på etikkoden och på FAR:s samtliga uttalanden. Du ska veta var du ska hitta saker och vad det handlar om.
  • Även om du är nervös när du gör provet: Andas ut. Försök att svara på alla frågor. Det finns 2–3 kärnpunkter i varje provfråga, bena ut vilka dessa punkter är, och koncentrera dig på det.

Läs mer: Auktoriserad skatterådgivare FAR

 

Text: Sofia Hadjipetri Glantz