2018-09-18

Sveriges bästa årsredovisningar 2017 korade

Tisdagen 18 september 2018 var det dags att utse Sveriges bästa årsredovisning där tre aktiebolag noterade på börsen prisades för sina årsredovisningar. Därutöver var det premiär för den nystiftade utmärkelsen Bästa design.

Prisutdelningen Sveriges bästa årsredovisning presenterades för 53:e gången i ordningen i segmenten Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Platsen var Epicenter i Stockholm. Som tidigare år var evenemanget ett samarbete mellan FAR, Sveriges Finansanalytikers Förening (SFF), Nasdaq och Sveriges kommunikatörer.

Liksom förra gången bestod juryn av Nils Liliedahl, Anders Haskel, Pontus Herin och Annica Gerentz, som fick göra det gedigna arbetet med att nagelfara årsredovisningarna från svenska aktiebolag på Nasdaq i Stockholm – hela 289 till antalet. Bolag som har avnoterats var inte med i tävlingen. Inte heller vinnarna från de tre senaste åren.

Nytt för i år var specialpriset Bästa design, vilket delades ut till det av de nio nominerade bolagen i övriga kategorier som lyckades skapa den mest estetiska och funktionella designen för målgruppen och formatet. Juryn bestod av Hanna Brogren, Annika Gerentz och Thomas Sjöberg.

Vinnare Sveriges bästa årsredovisning 2017


Large Cap: Axfood AB
Juryn: ”En årsredovisning med toppbetyg i alla ämnen.”

– Man ska inte vara rädd att inspireras av andra. Vi ville gärna få det till fler intressanta avsnitt än vd-ordet och vi har strukturerat framvagnen enligt vår strategi. Enkelheten i årsredovisningen är viktig. Vi ville också att man skulle få känslan av att hållbarhet är en del av vårt dagliga jobb, säger Cecilia Ketels, Head of Investor Relations på Axfood.  

Axfood

Juryn har länge haft ögonen på Axfoods årsredovisningar. Men i år föll många pusselbitar på plats, skriver jurymedlemmarna i sin motivering. De noterar en tydlig beskrivning av vision, affärsidé, strategi, mål och måluppfyllelse, samt sättet att kommunicera hela affärsmodellen pedagogiskt. Även det välskrivna vd-ordet får guldstjärna. Läsningen blir dessutom lustfylld av de humoristiska anslagen i designen. Något att utveckla är förvaltningsberättelsen och de många noterna, tipsar juryn om.

Mid Cap: Bulten AB
Juryn: ”En enkel och pedagogisk utformning med en god balans mellan text, bilder, diagram och andra illustrationer.”

– Vi har insett värdet av att göra årsredovisningen så grafiskt tilltalande som möjligt. Den ska vara rolig att läsa och lättillgänglig. Vi ville verkligen ta med Bultens hjärta och själ i årsredovisningen. Man måste ha ett brinnande intresse av att visa vad företaget kan göra, säger Helena Wennerström, Executive Vice President och CFO, Bulten.  

Bulten AB

En heltäckande och lättillgänglig årsredovisning ger verkstadsföretaget Bulten priset i denna kategori. Juryn vill slå ett extra slag för det genomarbetade riskavsnittet, där varje riskfaktor tagits i beaktan med analyser av vilka konsekvenser respektive risk skulle kunna få för bolaget. Bulten får även extra plus för det tydliga avsnittet om investeringarna de senaste fem år. Det korta historieavsnittet är ett ”smart sätt” att väcka nostalgiska känslor bland många av årsredovisningens läsare. Däremot hade juryn gärna sett en längre uppföljning av hållbarhetsmålen och de finansiella målen. 

Small Cap: Balco AB
Juryn: ”En väl värdig vinnare av Small Cap segmentet 2017.”

– Vi är överraskade, glada och stolta. Man ska ta hjälp av andra som har gjort det förut. Men man ska inte heller checka ut, utan vara engagerad och vilja vara med och hjälpa till, säger Balcos CFO Fredrik Hall.

Balco

Det var en rörande enig jury som utsåg Balco - och dess höga ambitioner i arbetet med årsredovisningen - till vinnare i segmentet Small Cap. Språket är stringent, ”utan några anmärkningsvärda överdrifter eller floskler”. Grafiken ger ett mervärde för läsaren. Andra delar som lyfts fram är avsnittet om hållbarhet och medarbetare. Juryn hade gärna sett ett större resonemang kring prisutvecklingen på bostadsmarknaden, disponibel inkomst, ränteutvecklingen, ekonomisk tillväxt och utvecklingen av byggkonjunkturen. För övrigt: Väl genomarbetade obligatoriska delar.

Vinnare Bästa design
Billerud Korsnäs AB.


Billerud Korsnäs

Juryn: ”Vinnaren av Årets bästa design har formgivit en årsredovisning som andas långsiktighet, innovation och framtidstro. Designen är inbjudande och har en väldisponerad struktur som underlättar för investerare och analytiker att ta del av både övergripande och fördjupad information. Bolagets hållbarhetsredovisning genomsyrar helheten och presenteras med ett stilrent bildspråk och en design som tydligt kopplar till finansiella mål och nyckeltal. Årets bästa design tillfaller således Billerud Korsnäs.”

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
Foto: Sigrid Malmgren