2018-05-28

”Investeringsviljan blir låg om man inte kan lita på byrån”

3 juli modererar Thabo Motsieloa FAR:s seminarium "Vad händer när alla pekar på andra"? under branschtunga politikerveckan i Almedalen. Vi haffar honom för att ställa ett par frågor.

Thabo Motsieloa är erfarne journalisten, programledaren och kampsportprofilen som packar sin väska och åker till Almedalen i sommar. 3 juli ska lotsa den namnkunniga panelen; Lars Trädgård, professor med inriktning på civilsamhällets betydelse, Alice Teodorescu, pol red GP, Thomas Idergard, jesuitpräst, Katolska Kyrkan, Lotta Gröning, journalist, debattör och historiker, samt Dan Brännström, generalsekreterare FAR, i rätt riktning under FAR-seminariet Vad händer när alla pekar på andra? på Clarion Wisby Hotel.

Hur kan man koppla frågeställningen till revision, redovisning och rådgivning?

– All näring måste ha substans. Om jag ska göra affärer med någon, då måste jag veta vem jag gör affärer med. Om jag får uppgifter som inte stämmer kan jag inte fortsätta investera. Dagen man tappar tron på att man inte får korrekta uppgifter är dagen förtroendet försvinner. Investeringsviljan blir låg om man inte kan lita på en revisions- redovisnings- eller rådgivningsbyrå, eller att företag presenterar korrekta uppgifter, säger Thabo Motsieloa.

Vad hoppas du att åskådaren ska få ut av panelsamtalet?

– Ibland plockar vi människor åsikter som om de vore färdigblandade, istället för att reflektera vad man är kritisk mot. Jag tror att den här panelen kan sätta en del floskler på skam. Diskussionen tar avstamp i vad ledarens ansvar är. Man måste ju förtjäna sitt ledarskap, men många gånger slipper ledare undan.

Vad ser du själv mest fram emot under samtalet?

– Det är en intressant gruppering med olika grundsyn och infallsvinklar. Det jag är nyfiken på är att få deras perspektiv på om samhällskontraktet har förändrats över tid. Jag tror nämligen inte på att vi människor ändras så mycket. Vi behöver social kontext, kärlek och berömmelse. Och om vi inte har en gemensam bild av rätt och fel och meningen med livet blir det svårt att hålla ihop ett samhälle. Ska bli intressant att höra vad panelen tycker och varför.

Följ FAR i Almedalen i sociala medier #farialmedalen.

FAR:s program i Almedalen >>

Text: Sofia Hadjipetri Glantz
sofia.hadjipetri.glantz@far.se